Hvorfor må vi tenke på risiko i alt vi gjør?

Idag skal vi snakke litt om risiko. For det finnes alle mulige typer risiko rundt en kommune, fylkeskommune eller kommunalt foretak.

 

Men vi skal ikke ta alt, men si litt om det som handler om finans.

 

En kommune, kommunalt foretak eller fylkeskommune risiko som:

  • Markedsrisiko
  • Kredittrisiko
  • Likviditetsrisiko
  • Renterisiko
  • Valutarisiko
  • Refinansieringsrisiko

 

Markedsrisiko er risikoen for tap eller økte kostnader som følge av endringer i markedspriser (kurssvingninger) i de verdipapirmarkedene kommunen er eksponert for. For eksempel hvis dere er i aksjemarkedet. Denne risikoen kan dere redusere ved å ikke ha alle eggene i en kurv.

 

Kredittrisiko er det samme som utstederrisiko. Det er faren hvis motparten ikke klarer å innfri sine forpliktelser. For eksempel hvis vi plasserer våre penger i en obligasjon, og motparten ikke betaler pengene tilbake ved forfall. Jo lengre løpetid produktet har, jo høyere er kredittrisikoen. For mye kan skje på 10 år, i forhold til 3 måneder.

 

Renterisiko er risikoen for at verdien på plasseringene endrer seg når renta endrer seg. Går renta opp, går verdien av plasseringer i rentebærende verdipapirer ned, eller motsatt. Det er også renterisiko knyttet til kommunens eller fylkeskommunens innlån. Endringer i markedsrenten påvirker rentekostnader, og for eksempel også innløsningsverdi på opptatte fastrentelån.

 

Refinansieringsrisiko er risikoen for at du ikke får refinansiert lånene ved forfall. Nå se vi etter de siste årene i som for eksempel 2008, 2015 og 2020 at kommunene fikk refinansiert sine lån. Risikoen var marginen på disse papirene, og kostnaden til kommunen økte.

 

Hva er poenget med å se på risiko? Jo, for å ikke ha en plan for hvorfor man gjør noe, det er risiko. Det er risiko å gå inn i noe uten å vite hva man gjør. Hvorfor skal man ha fokus på risiko, jo for å få best mulig tjenester til sine innbyggere. Det er viktig å være bevisst hva man gjør, og en eventuell konsekvens. Det kan være at en kommune har 70 % av låneporteføljen i sertifikatmarkedet. Det vil være en risiko hvis markedet skulle få en likviditetsskvis slik som i vinter. Kostnadene økte, men heldigvis fikk alle refinansiert. Da må man ha en plan, at det er greit når det svinger. At dere kanskje har penger på fond, eller buffer i budsjettet.

Det er risiko hvis en kommune er ute i aksjemarkedet, og markedet svinger. I tillegg viser det seg at kommunen egentlig har behov for disse pengene om kort tid, de har kanskje ikke gått gjennom likviditetsbehovene sine. Da er det viktig å ha en kontroll over hvor mye likviditet dere trenger på kort sikt og lang sikt. 

 

Ta kurset i finansforvaltning for å tenke over hvordan de forskjellige risikoene påvirker deg og din kommune.

 Se mer informasjon her.

Dette kurset er relevant for de som vil ha mer kunnskap og kompetansepåfyll innen finans. Sett fra en vinkel fra ei som har jobbet med finans i kommune. Kurset har som mål å gi deltakere mer verktøy til å lage god strategi innen finansforvaltning tilpasset sin kommunes økonomi, kompleksitet og størrelse.

 

God helg!

 

Hilsen Malin 

Close

50% Ferdig

Registrer deg og få nyhetene rett i innboksen din. 

Sjekk spamboksen, av og til kan mail havne der.