Kommunale garantier og Corona

Uncategorized Mar 23, 2020

I denne surrealistiske tiden er det masse som skjer, som en kanskje ikke hadde sett for seg for ett år siden. Knapt nok for en måned siden vil jeg påstå.

 

I denne artikkelen skreiv jeg om kommunale garantier. 

 

I disse dager er det mange bedrifter, lag og foreninger som sliter økonomisk. Jeg leser daglig om idrettslag som kanskje må avlyse store arrangementer nå i 2020, og hva det vil si for økonomien deres hvis dette skjer.

 

Spesielt hvis denne fasen vil vedvare over lengre tid.

 

Vil da kommunale garantier være en udetonert bombe?

 

Vil det komme ras av brev fra bankene som har lån med kommuner som kausjonister?

Dette være mange forskjellige lag, foreninger, kommunale foretak, såkalte nonprofit selskaper.

 

For mange kommuner har med sin anstrengte økonomi, neppe økonomi til å hjelpe alle på fotene.

Dette gjelder ikke alle, for ofte har små kommuner lite garantiansvar. Det er ofte i de litt større byene dette gjelder mest for.

 

Kanskje noen ikke er bevisst på hvor stor risiko sin kommune egentlig har? Til alle dere, les note tre om garantier i regnskapet til din kommune. Hvor stor risiko kan det ligge hos dere? Har deres kommune likviditet og økonomi til i verste fall å innfri deler av forpliktelsene? Eventuelt hjelpe disse, slik at de ikke går konkurs?

 

Som tips vil jeg gi alle kommuner råd om så langt det lar seg gjøre, ikke inngå selvskyldner kausjon, men ha som hovedregel å inngå simpel kausjon. Ved simpel kausjon, må banken gå rett til skyldner før de kan gå til kommunen. Men er det ikke verdier i forhold til gjeld, kan banken gå til kommunen.

 

Ta vare på hverandre.

Close

50% Ferdig

Registrer deg og få nyhetene rett i innboksen din. 

Sjekk spamboksen, av og til kan mail havne der.