Lånegjeld og Corona

Det er mange kommuner som forhåpentligvis tenker litt på hva det som skjer i verden, har å si for gjeldsporteføljen sin.

 

Kapitalmarkedet får kjørt seg for tiden. Børsene peker en vei, og det er nedover. Rentene faller over hele verden, også i Norge.

 

Da tenker mange at lånerenta også vil bli lavere?

Nei, ikke nødvendigvis like lav som styringsrenta.

 

Selv om en kommune ikke kan gå konkurs, påvirkes dere av det som skjer ellers i markedet. For når risikoen er stor for at bedrifter går konkurs, går kredittmarginene opp. NIBOR renta fastsettes utfra styringsrenta, og hva bankene er villig til å gi i renter på lån til andre banker.

 

I tillegg kommer en kredittmargin på toppen som det kommunen får i rente på et lån.

 

Så hva gjør dere?

 

Hvis dere har i deres strategi at forfall på neste lån, og skal refinansieres med lang løpetid. Anbefaler Nord Forvaltning at dere ber om to tilbud. Det ene er den lange løpetiden og det andre er et kort forfall. For ting endrer seg veldig kjapt, nærmest fra time til time. Så når vi skriver denne artikkelen, kan ting være endret seg til du leser.

 

Et annet element i disse tider kan være refinansieringsrisiko dere bør ha et øye på. For skulle markedet på sikt kræsje helt, er det greit at ikke 100 % av låneporteføljen har forfall de neste par månedene. Nå er det større sannsynlighet at kredittmarginene øker, men det er greit å ha i mente når finansreglementet skal revideres.

 

Moralen er uansett: Ha en strategi og plan for hva kommunen skal gjøre med gjeldsporteføljen på kort og lang sikt. Ha et finansreglement, som gjør at dere ikke er veldig sårbar hvis markedet skulle endre seg. Er strategien å gå all inn med flytende renter, ha et fond som dere kan ta når renta går opp.  For selv om det er greit å spare penger der en kan, skal man følge kommuneloven og hvor en skal ha forutsigbar drift i kommunen. 

Close

50% Ferdig

Registrer deg og få nyhetene rett i innboksen din. 

Sjekk spamboksen, av og til kan mail havne der.