Analysere finans i årsberetningen

 

Finans i kommuner er vel det som står mitt hjerte nærmest. Det gjør at en kommune kan bygge sykehjem til bestemor, barnehage til barna våre eller lage gode vann og avløpsrør. Slik systemet er bygd opp, må de aller fleste kommuner ta opp lån til disse investeringene.

 

Kommuneloven stiller krav at kapitalkostnadene som renter og avdrag skal dekkes av driften. Derfor er årsberetningen en god arena til å fortelle mer om finans. Finans er jo så gøy!

 

Her bør dere se nærmere på utviklingen i lånegjelden og hvilke nye investeringer er startet opp. Opplysninger om gjennomsnittlig lånerente, sammenlignet med for eksempel pengemarkedsrenta 3 mnd Nibor.

 

Dere skal også ta med netto lånegjeld per innbygger, og denne bør legges i en graf for best mulig fremstilling. Dere kan også sammenligne med andre kommuner.

 

Så har jeg sett det er veldig mange forskjellige metoder for å finne netto lånegjeld.

Total lånegjeld defineres som ekstern lånegjeld i sertifikatlån, obligasjonslån, utlån fra KLP kommunekreditt og Kommunalbanken. I tillegg til Husbanken og finansielle leieavtaler.

 

Netto lånegjeld defineres som totalgjeld korrigert for Vann og avløp lån, lån med renterefusjon, startlån eller andre avtaler er selvfinansierende. Da får du den rentebærende lånegjelda som du skal bruke i denne sammenhengen.

 

I årsberetningen skal dere beskrive disse tallene, prosentvis økning fra fjoråret.

 

Når dere skriver om investeringene, kan det være et godt tips å ta med kommunens finansiering av investeringene. Hvor stor andel av investeringene er finansiert av låneopptak, udekket, mva- komp, fond, tilskudd eller salg?

 

I den økonomiske analysen vil gjeldsgraden være noe å si litt om. Gjeldsgrad viser kommunens gjeld i forhold til egenkapital. Jo mindre tallet er, jo mer solid er kommunen. En gjeldsgrad på 1 vil si at det er like mye gjeld som egenkapital.

 

Håper du har fått litt inspirasjon til hva finansdelen i årsberetningen skal inneholde.

 

Er det noe tema du ønsker å lese mer om, må du gjerne sende innspill til [email protected] .

Close

50% Ferdig

Registrer deg og få nyhetene rett i innboksen din. 

Sjekk spamboksen, av og til kan mail havne der.