Alltid tenkt at en bank var trygg havn for pengene?

Hvis du har sett i nyhetene denne uka, ser du at en bank er satt under offentlig administrasjon. Da oppnevner Finanstilsynet administrasjonsstyre som skal foreta avvikling av Optin Bank. 

 

Det er lenge siden dette har skjedd, men det viser at det er en potensiell risiko. Det er ikke bare i USA eller Island dette skjer. Det er dem som har satt penger på bankkonto, men som ikke får dem ut akkurat nå.

 

Alle kommuner har penger stående på bankkonto i en bank. 

Det er ingen garanti for at en bank aldri vil gå konkurs. Skulle en bank i Norge gå konkurs, vil kommunen kun få 2 millioner kroner igjen fra Bankens sikringsfond, hvis banken er medlem vel og merke. Sjekk dette opp med din bank, men mest sannsynlig har kommunen innskudd høyere enn dette uansett. Så da har det ikke så mye å si om kommunen har innskudd på 100-700 millioner kroner i innskudd.

 

Nå skal det sies at de fleste bankene i Norge er trygge. Det er strenge krav til drift og hva de må ha i kapital bak hver handel. Finanstilsynet mottar rapporter fra bankene og gjør risikoanalyser. Det viser denne saken. 

 

For å vise at kommunestyret er bevisst risikoen, kan det stå i finansreglementet, at totalt innskudd ikke skal være mer enn x antall prosenter av total forvaltningskapital til banken. Det kan også være krav om rating for å se om det et solid selskap. Det kan være at det skal spres på flere banker utover hovedbanken. 

 

For ikke å få panikk i leiren, vil jeg bare poengtere igjen. De store bankene er viktig for myndighetene, og Finansdepartementet vil nok i mye større grad redde dem, enn de små forbrukerlånsbankene som i dette tilfellet med Optin bank. Poenget er å være bevisst på at det er ikke helt risikofritt som mange kanskje tenker.

 

Har dere tenkt over dette, og har dere en strategi for å redusere risiko?

Close

50% Ferdig

Registrer deg og få nyhetene rett i innboksen din. 

Sjekk spamboksen, av og til kan mail havne der.